Aandacht voor Mentale Gezondheid
Lieve lezer,
In 2022 kampten alleen al in Nederland ruim 3 miljoen mensen met psychische problemen zoals een burn-out, depressie, verslaving, eetstoornis etc. Dat betekent dat iedereen in zijn/haar persoonlijke dan wel professionele leven (bijvoorbeeld familieleden, collega’s of werknemers) hiermee te maken krijgt.
“Mijn missie is om Aandacht voor Mentale Gezondheid te hebben.”
En dat kan klein beginnen met de vraag: “Hoe is het echt met je?” en daarna LSD toe te passen: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Samen het taboe rondom mentale problemen te doorbreken. Want hoe eerder mentale klachten worden gesignaleerd en opgepakt des te sneller er een oplossing voor gevonden kan worden. Samen doorbreken we niet alleen het taboe op praten over mentale klachten, maar kunnen we ook levens redden. Want soms worden de eenzaamheid en wanhoop zo groot dat mensen geen andere uitweg meer zien dan zelfdoding.
Elke dag plegen gemiddeld 5 mensen eenzaam en radeloos zelfmoord. Jaarlijks meer dan 1.900 mensen. Dat zijn 2,5x zoveel doden als bij verkeersongevallen. Zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren tot 30 jaar. Het leidt tot 2,5x zoveel doden als het verkeer. Het verdriet van een zelfmoord raakt zo’n 135 mensen, dat zijn per jaar meer dan 250.000 mensen, vergelijkbaar met het aantal inwoners van Eindhoven. Hoe hard ook, als deze enorme impact wordt omgezet in kosten, blijkt dat de maatschappelijke kosten 2,8 miljoen euro per zelfmoord bedragen.
Zelfmoordpreventie staat nog in de kinderschoenen in Nederland. We kunnen zoveel meer doen. Denk aan onderzoek, campagnes die het gesprek over mentale klachten stimuleren, trainingen die ervoor zorgen dat Nederlanders Eerste Hulp bij Zelfmoord Gedachten kunnen verlenen, een protocol dat elk bedrijf kan implementeren. Zelfmoordpreventie voorkomt leed en leidt tot een samenleving waarin we meer naar elkaar omkijken. Het biedt steun aan specifieke groepen met extra risico op zelfdoding zoals mannen van middelbare leeftijd, jongeren, lhbtiq+, agrariërs en mensen die tegenslag ervaren en moeite hebben om mee te komen in de samenleving.
In plaats van vrijblijvende korte-termijn-inzet is, net als bij verkeersveiligheid sinds de jaren zeventig, een integrale lange-termijn-netwerkaanpak noodzakelijk. Bij verkeersveiligheid heeft het gewerkt, dit willen wij nu ook voor zelfmoordpreventie realiseren. Het is meer dan een volksgezondheidsprobleem. Om net als bij verkeersveiligheid het aantal slachtoffers te laten dalen, is inzet nodig van iedereen. (Zelfmoord)preventie moet in de haarvaten van de samenleving plaatsvinden. En daarbij kan iedereen zijn steentje bijdragen. Hierbij kan de Rotary een grote rol spelen. Want we zijn gewend als Rotaryclubs problemen die spelen in de samenleving in kaart te brengen en mee te helpen aan de oplossing. Waarin Rotarians samen werken met elkaar, clubs in het district, maar ook met maatschappelijke partners. Samen gaan we geschiedenis schrijven o.a. tijdens de estafette van 100 jaar Rotary in Nederland die we vanaf 14 oktober door ons district fietsen. Geweldig om met deze verhalen zichtbaar te maken wat Rotaryclubs bijdragen aan onze samenleving!
Aandacht voor Mentale Gezondheid moeten we samen waar maken: Doorbreek ook het taboe en praat er over. Daarnaast kan je onderzoek naar het voorkomen van zelfdoding steunen door mijn fietstocht vanaf 14 oktober te sponsoren. Doneer ook op:
Laat je me weten als je me hebt gesponsord? Je helpt ook mee door erover te vertellen en dit te delen op sociale media als Facebook, LinkedIn en Instagram.
Dankjewel voor jouw Aandacht voor Mentale Gezondheid,
Wendy Boog - Gouverneur voor Rotary International in Zuid-Holland (D1600)
Delen